Casa Blay. Escola de les Monges Vedrunes

Casa Blay. Escola de les monges Vedrunes

Aquest edifici fou un espai femení durant 145 anys. Acull una llarga història on les dones són protagonistes. Magdalena Blay Guardiola va deixar en testament aquesta casa i molts diners per a què fos "escola de minyones". Domènec de Dalmau i d’Amat, va acomplir la voluntat de la testadora. Aquí es constituí una comunitat de germanes Carmelites Vedrunes l’any 1861 que obrí un centre educatiu per a nenes i noies.

El 1929 va ser la seu de la delegació de l’Associació de Cultura de la Dona, una institució que tenia com a eix l’educació i formació professional de les noies. Als anys ’40 va adquirir la casa Francesca Rovira Gallisà per tal d’assegurar la permanència de les Germanes Vedrunes.

La docència oficial es va perllongar fins el 1980. Durant 120 anys, per l’espai de Casa Blay han passat diverses generacions de nenes i noies, i en l’evolució educativa, les aules i espais de la comunitat religiosa sempre van estar oberts a la col·lectivitat de la vila amb una clara i ferma vocació docent, cultural i de servei, amb un profund arrelament a la vila que durà fins el 2009.

L’activitat docent va possibilitar a moltes dones que treballaven al camp i a les fàbriques de la vila, tenir els seus fills en bones mans i poder guanyar un salari per a la seva família. Les Germanes també van crear la Cooperativa de Confecció Vedruna que treballava per a diverses firmes de Barcelona en feines de patronatge i confecció i que va donar feina a un bon nombre de dones de la vila entre 1978 i 2005.

Aquesta casa de caràcter patrimonial té múltiples lectures per a la història de les dones de Montbrió. És un referent educatiu, cultural i laboral de la nostra comunitat.

 

Documents relacionats:

PDF Casa Blay. Escola de les monges Vedrunes (723 Kb)

ę Ajuntament de Montbriˇ del Camp
Plaša de la Vila, 1 - 43340 Montbriˇ del Camp
Tel.: 977 826 010 - Fax: 977 826 502
ajuntament@montbriodelcamp.cat