Fàbrica tèxtil. Manufacturas Piqué

La fàbrica de les agulles. Metal·lúrgica Folch SA

La metal·lúrgica Folch, instal·lada a la vila el 1924 per Pere Folch continua viva i actualitzada amb la seva singular activitat productiva. Aquesta fàbrica és un espai de referència laboral per a moltes dones de la vila que durant diverses generacions hi han treballat ja sigui a la nau industrial o de forma deslocalitzada.

Darrera la frase escoltada "hi treballava mig poble" hi ha una doble realitat: el treball a les instal·lacions de la fàbrica i un extens treball domiciliari. A la fàbrica hi podien arribar a treballar una vintena de dones en una jornada de 8 hores amb salari setmanal. I també un nombre incomptable de "col·laboradores" treballaven a casa seva, un fet que, tot i la irregularitat de la feina i dels ingressos, els permetia de conciliar les tasques domèstiques i la cura de la família amb la feina per a la fàbrica que suposava guanyar uns diners que milloraven l’economia familiar. A moltes cases de la vila hi havia un espai on s’executaven, "a preu fet", tasques manuals o amb ajut de petits enginys, i una part de la jornada era dedicada per part de moltes dones i xiquetes a troquelar "botons amb àncora" o a pintar insígnies o a empaquetar agulles de cap i altres productes metàl·lics per a la confecció que es comercialitzaven per tota Espanya.

Els testimonis de les dones que hi van treballar, en un o altre règim laboral, valoren la possibilitat que van tenir de guanyar un salari, uns diners que entraven a casa amb la seva feina, se sentien útils...

Les dones sempre han estat factors actius en les economies de tots els temps i han estat actores del progrés industrial del nostre país adés i ara.

 

Documents relacionats:

PDF La fàbrica de les agulles. Metal·lúrgica Folch, SA (1,06 Mb)

© Ajuntament de Montbrió del Camp
Plaça de la Vila, 1 - 43340 Montbrió del Camp
Tel.: 977 826 010 - Fax: 977 826 502
ajuntament@montbriodelcamp.cat