Fàbrica tèxtil. Manufacturas Piqué

Fàbrica tèxtil. Manufacturas Piqué

Al llarg dels temps, les dones han estat sempre presents en pràcticament totes les fases de producció de teixits. La seva aportació al progrés de la indústria tèxtil de Catalunya és indiscutible i cal que s’expliqui i es posi en valor en els llibres d’Història.

Dins la tradició tèxtil de Montbrió del Camp, la fàbrica més important i la última que funcionà fou la que Oleguer Piqué Rovira posà en marxa el 1930 amb 40 telers mecànics de teixits de cotó, distribuïts en una nau que s’amplià amb una altra. El fill Alfred agafà el relleu fins el tancament de la fàbrica, el 1975.

Cents de dones montbrionenques i també de viles veïnes, van fer llargues jornades laborals en aquestes naus on les condicions de treball eren dures (calor, fred, soroll, polsim, treball dempeus, disciplina…). Les seves mans hàbils, precises, expertes van fer possible la productivitat d’aquesta fàbrica.

Amb el seu salari van contribuir a l’economia domèstica en uns anys difícils on la conciliació treball-família era poc entesa, i quan arribaven a casa començava una altra jornada, la de les tasques de la llar.

Els seus records ens mostren la fortalesa i esperit positiu d’aquestes dones.

 

Documents relacionats:

PDF Fàbrica tèxtil. Manufacturas Piqué (913 Kb)

© Ajuntament de Montbrió del Camp
Plaça de la Vila, 1 - 43340 Montbrió del Camp
Tel.: 977 826 010 - Fax: 977 826 502
ajuntament@montbriodelcamp.cat