Font de la Plaça de la Vila

Font de la Plaša de la Vila

L'aigua ha estat sempre el bé natural més preuat per a la vida humana. Tots els assentaments han buscant la proximitat del líquid element. Històricament, Montbrió va lluitar molt per tenir aigua potable de qualitat.

Les fonts públiques, alimentades per les mines i els pous, foren els primers serveis que els ajuntaments s'afanyaren a tenir per al benestar dels habitants.

Aquesta font situada a la façana de la Casa de la Vila data de 1891 i substituí la que hi havia al mig de la plaça de l'any 1863 que es va treure arran del traçat de la carretera Reus-Mont-roig.

Progressivament, es van instal·lar diverses fonts públiques en carrers i places de la vila: un servei de primer ordre.

No fou fins a principis de segle XX que solament algunes cases van tenir aigua corrent provinent de pous propis o de les mines privades del terme, la xarxa pública hauria d’esperar encara un llarg temps..., fins el 1954 en què es van començar a instal·lar les conduccions per tot el poble.

Per tant, durant anys i anys el proveïment de l’aigua a les llars va ser una tasca més de moltes dones de totes les edats. Anar a la font amb cantis, gerres i ferrades, suposava portar molt de pes, fer cua, demanar tanda… i mentre fluïa l’aigua també fluïen les converses en aquest espai primordialment femení.

Garantir l’aigua als vilatans ha estat sempre en el centre de la política municipal.

 

Documents relacionats:

PDF Font de la Plaça de la Vila (451 Kb)

ę Ajuntament de Montbriˇ del Camp
Plaša de la Vila, 1 - 43340 Montbriˇ del Camp
Tel.: 977 826 010 - Fax: 977 826 502
ajuntament@montbriodelcamp.cat