400 anys de la Conc˛rdia

400 anys de la Conc˛rdia

400 anys de la Conc˛rdia

04/11/2022

400 anys de la Concòrdia: l'acord de tots! Celebrem-ho!

Amb aquest lema hem encetat aquesta efemèride que commemora la nostra independència municipal. Des l'Ajuntament de Montbrió del Camp, i més concretament des de la Regidoria de Patrimoni, hem volgut donar a conèixer aquest fet transcendental per a la història del nostre poble. Una Concòrdia que vas ser una victòria, un fet que ens va permetre ser un municipi sobirà, tenir les nostres pròpies institucions, la nostra pròpia casa de la vila, les ordinacions... Crec que és de justícia honorar la valentia dels hòmens que ho van fer possible, ja que gràcies a ells, vam començar a ser independents.

El document que ens permet conèixer l'abast de l'acord és el "Llibre de la Concòrdia", una de les joies del nostre Arxiu, no només perquè és el punt de partida de Montbrió del Camp com a vila sobirana, sinó també perquè ens permet saber més coses d'aquella època històrica, dels homes i dones d'aquell temps, dels seus noms, dels noms del camins, dels torrents... de l'estat de la llengua del segle XVII...

Fa 400 anys només els hòmens van signar aquest acord. Al "Llibre de la Concòrdia", les dones només s'hi anomenen quan hereten propietats com a vídues o en el cas de ser pubilles, qan no hi ha hereu. Però no van ser presents en la lectura i la firma del pacte. Ara, 400 anys després, les dones no només tenim veu i vot, sinó que moltes dones escrivim la història des dels llocs de lideratge. 400 anys després, Montbrió ha tingut la primera alcaldessa de la història. Per tant, no puc sentir-me més afortunada de poder formar part d'aquesta celebració, no només com a alcaldessa sinó també com a dona.

Espero que aquest tríptic ens apropi al coneixement d'aquest fet història remarcable. Que els més grans de casa en parleu amb els vostres néts i netes i mantingueu viva la història del nostre Montbrió.

Visca la Concòrdia!

Carmina Blay Boquera
Alcaldessa i Regidora de Patrimoni

 

Documents relacionats:

IncidŔncia via p˙blica Tríptic informatiu 400 anys Concòrdia (Pdf, 1,66 Mb)

ę Ajuntament de Montbriˇ del Camp
Plaša de la Vila, 1 - 43340 Montbriˇ del Camp
Tel.: 977 826 010 - Fax: 977 826 502
ajuntament@montbriodelcamp.cat