Dia Internacional dels Arxius

Dia Internacional dels Arxius

Setmana Internacional dels Arxius

09/06/2022

Avui es commemora el Dia Internacional dels Arxius, un esdeveniment promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) que se celebra arreu del món el dia 9 de juny.

En aquest dia especial, des de l’Arxiu Municipal de Montbrió del Camp us volem apropar a la història d’aquesta fotografia que es conserva en el Fons Digital de l’Arxiu Fotogràfic.

 
Dia Internacional dels Arxius


La primera noticia ens arribà de la Txell Blay –“Al Museu de Reus hi ha una fotografia de Montbrió amb dones rentant.” Com a Arxivera de la vila, vaig a consultar els fons documentals del Museu de Reus...i efectivament, en el Fons Salvador Vilaseca trobem aquesta fotografia de petites dimensions amb les lletres “washing in Montbrió” al dors. Com ha arribat fins al Museu de Reus i fins a l’Arxiu de Montbrió del Camp?

El doctor Salvador Vilaseca va exercir com a metge titular a la nostra vila durant uns mesos dins l’any 1922. En la seva estada va fer diverses fotografies de la vila i terme. Li va cridar l’atenció la imatge de les dones rentant al Rentador de Sant Antoni i amb la seva càmera immortalitzà l’escena. Com podeu veure Els Rentadors tenen la seva fisonomia primigènia del segle XVIII sense cap aixopluc.

És una imatge molt valuosa, per la seva antiguitat i singularitat, i des del Museu de Reus ens van oferir de fer una còpia digital per al nostre Arxiu Fotogràfic Digital. Ara en forma part i la fotografia ja és pública, la trobareu al plafó informatiu dels Rentadors de Sant Antoni i també ha estat font d’inspiració per a la pintura mural que tanca el recinte.

Aquestes dones montbrionenques de la fotografia són les baules que uneixen les seves avantpassades amb les dones d’avui dia que senten els Rentadors de Sant Antoni com a espai propi.


© Ajuntament de Montbrió del Camp
Plaça de la Vila, 1 - 43340 Montbrió del Camp
Tel.: 977 826 010 - Fax: 977 826 502
ajuntament@montbriodelcamp.cat