Retirada contenidors aeris escombraries casc antic

Retirada contenidors aeris escombraries casc antic

20/07/2015

L’Ajuntament informa de la retirada d’alguns contenidors aeris que es troben al casc antic del poble, concretament: els de la plaça Mestre Carceller (Placeta), carrer del Rec, carrer de Sant Rafel, els de l’inici del carrer de Sant Antoni i els del carrer Dr. Gener.

Els motius són els següents:

No fer la recollida selectiva implica un augment de les despeses de tractament de la fracció resta (el rebuig) i, en conseqüència, un increment de la taxa d’escombraries. Quan comprem un producte qualsevol paguem de manera indirecta un recàrrec en el preu per fer front al reciclatge i el fabricant diposita aquest recàrrec en una mena de pot comú (en funció del tipus de residu, aquest pot comú s’anomena Ecovidrio, Ecoembes, Ecolum, Ecolec...). Si els embalatges d’aquell producte els dipositem als contenidors adients, el cost de la recollida i del reciclatge dels embolcalls serà cobert íntegrament per aquest pot comú. En canvi, si llencem aquests embolcalls al contenidor de rebuig, s’augmentarà la quantitat de residus que l’Ajuntament ha de dipositar a l’abocador controlat i, en conseqüència, s’incrementarà l’import de la taxa d’escombraries que ha de pagar la ciutadania; per tant, no fer la recollida selectiva equival a pagar dues vegades pel tractament dels residus i a encarir molt el servei.

Montbrió és un poble que recicla poc. Actualment un 66% de les nostres escombraries són de rebuig i de reciclat el 34%. Es consideraria òptim un 35% de rebuig i 65% de reciclat. Cada mes l’Ajuntament paga entre 15.000 i 16.000€ a SECOMSA per la recollida d’escombraries.

SECOMSA ha observat que en els llocs que hi ha més contenidors aeris es recicla menys, donat que no es facilita l’acció de reciclar al ciutadà.

El preu de recollida i tractament de rebuig és de 133,36€/ tona, mentre que per la recollida selectiva (paper/cartró, envasos, vidre i orgànic) el preu promig és d’uns 10-12 €/tona. Cada ampolla, paper, etc que llancem al contenidor del rebuig el paguem a 133,36€/tn quan si el poséssim al contenidor adequat sols en pagaríem entre 10 i 12 €/tn. Si reciclem bé el servei de recollida ens costarà menys a tots.

L’empresa que fa aquesta recollida té una flota de camions que cada vegada té més dificultats per transitar pel casc antic del poble, l’incivisme de molta gent que es deix les bosses d’escombraries fora dels contenidors, donant mala imatge del poble i també el fet que es deixen mobles, matalassos i altres materials de gran format, tot i sabent que cada divendres l’Ajuntament passa a recollir els voluminosos per les cases que ho demanen, l’empresa d’escombraries SECOMSA ha demanat que es retirin el màxim de contenidors aeris que estan instal· lats al mig del poble.

 


Per tots aquests motius s’ha fet un estudi minuciós dels contenidors aeris, tenint en compte el lloc, la distància respecte els contenidors soterrats, les males olors, la proximitat a les cases, etc, per poder canviar o suprimir de manera adequada el lloc dels contenidors aeris.

Esperem que les molèsties siguin mínimes davant les avantatges que aconseguirem, com són que s’augmentarà la proporció de recollida selectiva (reciclatge) i es veurà un nucli urbà més net i endreçat sense els contenidors que sempre comporten gats, males olors i brutícia.


© Ajuntament de Montbrió del Camp
Plaça de la Vila, 1 - 43340 Montbrió del Camp
Tel.: 977 826 010 - Fax: 977 826 502
ajuntament@montbriodelcamp.cat