El Llibre de la Conc˛rdia entre Cambrils i Montbriˇ -1622-. Una fita hist˛rica per a la sobirania municipal

El Llibre de la Concòrdia entre Cambrils i Montbrió -1622-. Una fita històrica per a la sobirania municipal

Autors: Gemma Alegria Folch, Mertixell Blay Boquera, Jaume Borràs Galceran, Carme Puyol Torres i Manel Tarés i Lagunas
Edita: Ajuntament de Montbrió del Camp
Any edició: 2022

L’efemèride dels 400 anys de la signatura del document de la Concòrdia entre Cambrils i Montbrió ha estat el motor que va impulsar aquesta edició.

El Llibre de la Concòrdia, una de les joies del nostre arxiu, és l’objecte d’estudi de la publicació. El document té un gran valor per a la història de Montbrió del Camp, ja que representa el punt de partida de Montbrió del Camp com a municipi independent de Cambrils. A partir de 1622, el nostre poble va poder tenir les pròpies institucions de govern, la Casa de la Vila, les Ordinacions… Alhora, les informacions que ens dona el Llibre de la Concòrdiasón nombroses i molt riques, i permeten conèixer valuoses dades del segle XVII com la toponímia del terme, noms i cognoms dels homes de la vila, l’estat de la llengua catalana en aquells moments...

És una edició coral on han intervingut diversos autors: Gemma Alegria com a filòloga catalana, Meritxell Blay com a filòloga clàssica i Jaume Borràs com a historiador i Carme Puyol com a responsable de l’Arxiu Municipal i coordinadora. També hem comptat amb una col·laboració del cambrilenc Manel Tarés.

La publicació porta implícita la voluntat d’honorar la valentia dels hòmensque van fer possible l’acord de la signatura de la Concòrdia, ja que gràcies a ells, vam començar a ser independents i sobirans.

Preu: 15€

Punt de venda: Biblioteca Dr. Marc Ribas i Massó, Casa de la Vila i l'Estanc

 

ę Ajuntament de Montbriˇ del Camp
Plaša de la Vila, 1 - 43340 Montbriˇ del Camp
Tel.: 977 826 010 - Fax: 977 826 502
ajuntament@montbriodelcamp.cat